Menu
A+ A A-

ITBN 2018 Bevezető

12 évvel ezelőtt nem Mahatma Gandhi, Mihail Gorbacsov vagy más politikus, netán szabadságharcos volt az év embere a Time magazin borítóján, hanem a címlapon egy számítógép képernyőjét láthattuk, melyen a következő felirat állt: “ÖN”. Ön, vagyis az internet felhasználója. 2006-ban még az ember volt a középpontban valamint az, amit megosztottak magukról a nagyvilággal. 2006-ban már megszületett az ITBN. A második ITBN konferencián vitattuk meg a trójai vírusok veszélyeit, emlékeznek még rá?

Azóta a kibertér használatát új szintre emeltük. Már nem csupán videókat vagy emaileket osztunk meg egymással, hanem minden egyes másodpercben adataink millióival tápláljuk a kibertér “gépezetét”. Cégek, kormányok, független szervezetek pedig folyamatosan elemeznek és profiloznak minket. Már nemcsak ÖN, hanem az ÖN ÖSSZES ADATA megtalálható online. Miután pedig az Ön összes adatát összegyűjtötték és elemezték, azokat körülbelül 8 milliárd, a kibertérbe kapcsolt eszközön használják.

Miközben a profilozási verseny megkérdőjelezhetetlen győztesei a vállalatok, azt gondolom, hogy a kibervédelemnek még van felzárkóznivalója. Mindannak, amit a felhasználói adatok elemzésével az olyan cégek, mint az Amazon és a Facebook elértek, meg kell történnie azon információkkal is, melyeket a kibervédelmi megoldások percenként produkálnak. Manapság, amikor egy-egy nagyobb biztonsági központot átlagosan napi 11 millió kibertámadás érhet, nem kérdés, hogy ezen a területen is elengedhetetlen az adatelemző technológiák használata.

Annak ellenére, amit iparágunk új nagy adat technológiái sugallnak, jelenleg még annak az útnak csak az elején vagyunk amelyen a komolyabb B2C játékosok már 18 éve járnak. A kérdés viszont fennáll, hogy vajon a biztonsági adatok elemzése hozhat-e valódi javulást a privát és az üzleti adatvédelem és biztonság területén.

Én hiszek benne, hogy igen. Amikor utoljára néztem a számítógépemen a firewall szabályok számát, 1500-nál többet találtam. Legtöbbjük automatikusan jött létre, s nekem a leghalványabb fogalmam sincs arról, hogy mit csinálnak. Remélem, a jövő nagyobb átláthatóságot hoz a mai – az otthoninál néhány nagyságrenddel nagyobb – szabályok, viselkedések, információk és összefüggések terén.

Ha ezzel megvagyunk, akkor már csak reagálnunk kell tudni bármire, amit kibányászunk az adatokból. De erre már ott van az Ön saját vagy szolgáltatásként igénybe vett Biztonsági Eseménykezelő Központja (Security Operations Center, SOC), ugye? Ugye van?

Szóval ha 2018-ban tervezi, hogy bemerészkedjen biztonsági adatainak és felhasználói viselkedéseinek összetett elemzésébe, ráadásként pedig megtalálja a módját annak, hogy egy SOC segítségével felfedezze és kezelje az incidenseit, akkor kiváló munkát végzett: kitűntetheti magát az Év embere díjjal.


Keleti Arthur
alapító, főszervező
ITBN CONF-EXPO

ITBN 2014 Legjobb előadásai és előadói

Az ITBN 2014-en kitörtött látogatói kérdőívek alapján az alábbi szekció előadások és előadók végeztek az első öt helyen:

0177

A téma fontossága:

1. Magántitok vs. Biztonság II. a tavalyi nagysikerű beszélgetés folytatása - Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő, egyetemi tanár ( Közreműködik: Csizmazia-Darab István)

2. mySec talk: Kiberbűnözés, bűnüldözők élete ma Magyarországon - Gombás László, Quadron - Lente Csaba, Igazságügyi sz. - Marosi Attila, Sophos - Solymos Ákos, Erste

3. Magánélet és biztonság – avagy biztonságtudatosság a munkahelyen innen és túl… - Oroszi Eszter, információbiztonsági tanácsadó

4. Privacy is not negotiable. Fighting for digital freedom - Mikko Hyppönen

5. "Most már a pisztolyba is kibergolyó kell?" - Beszélgetés az IT biztonság és a fizikai biztonság kapcsolatáról - Georg Spöttle, biztonságpolitikai szakértő

 

 

0293 

A legjobb tartalom:

1. Magántitok vs. Biztonság II. a tavalyi nagysikerű beszélgetés folytatása - Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő, egyetemi tanár ( Közreműködik: Csizmazia-Darab István)

2. "Most már a pisztolyba is kibergolyó kell?" - Beszélgetés az IT biztonság és a fizikai biztonság kapcsolatáról - Georg Spöttle, biztonságpolitikai szakértő

3. Staying Secure In The Age Of Cyber-Surveillance - Everything you ever wanted to know about cyber-espionage - Stefan Tanase, Senior Security Researcher, Kaspersky Lab

4. Deep Learning - Áttörés a mesterséges intelligenciában - Balogh György, szakértő, KÜRT

5. CryptTalk - védelem lehallgatás ellen. Fenyegetettségek és védekezési módok - Megyeri Attila, Co-Founder & CTO

 

 

0873
A legjobb előadó:

1. Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő, egyetemi tanár

2. Georg Spöttle, biztonsági szakértő

3. Krasznay Csaba, Balabit

4. Mikko Hyppönen, F-Secure

5. Stefan Tanase, Kaspersky Lab

 

ITBN 2014 Általános Program

ITBN attend 1a

A világ biztonsági szakértői ismét Magyarországon, magánélet kontra biztonság, láthatatlan támadások és az összetett védelem az idei ITBN-en

 

A nyár végén már leadott tervezett előadások alapján összeállítottunk egy általános programot, emelett már a részletes program első napi és második napi tartalma is elérhető. Az idei ITBN fő témája a magánélet és biztonság kényes egyensúlyának megtalálása lesz, de a modern és szinte láthatatlan fenyegetettségek vagy a biztonsági incidensek megtalálása és értékelése a nagy adatfolyamban legalább ilyen hangsúlyt kapnak majd a hagyományos és különleges programok mellett.

Bővebben: ITBN 2014 Általános Program