Menu
A+ A A-

A hazai IT-szakma képviselői 2004-ben elhatározták, hogy létrehoznak egy független szakmai fórumot, mely minden piaci szereplő és felhasználó érdekét képviseli. Az eredeti elképzeléseket mára már meghaladta az ITBN, mely az innovációk és új termékek első bemutató helyévé vált. A konferencián neves előadók ismertetik a szektort meghatározó jogi, gazdasági, illetve a területre hatással levő szakmai és felügyeleti szervezetek aktuális álláspontját.

A rendezvényen mindenki jelen van, aki számít: az IT-biztonsággal kiemelt szinten foglalkozók mellett az auditorok, biztonsági vezetők, gyártók, szervezeti döntéshozók, tanácsadók, disztribútorok, gazdasági- és cégvezetők, és az IT-beszerzéseket intézők is. 

ITBN Merfoldkovek

Az ITBN 2005-ben indult, és már akkor is látható volt, hogy a szakma és a piac fontosnak tartja és értékeli az ilyen találkozókat. A 2006-os ismétlés megerősített mindannyiunkat abban, hogy a konferenciának helye van a hazai rendezvénykínálatban, és egyben meghatározta főbb irányait, konfirmálva célkitűzéseit. Az ezt követő ITBN 2007 rendezvényen a piac jelentős szereplői már támogatták az összefogást. Ezzel párhuzamosan megnőtt a rendezvényt látogatók száma is, amely elérte 800 résztvevőt.

Az ITBN 2008 új gondolatként bevezette a biztonságtudatos információkezelést, melynek formát is adott egy lila pajzs keretében. A konferencia ezen gondolat köré épült fel, melyet láthatóan jól fogadott az immár 1000 főre bővült látogatói kör. Ekkoriban alakult meg az ITBN projektcsapata is, amely azóta is szinte változatlan felállásban szervezi a rendezvényt.

2009-ben nagy elhatározásra jutottunk, elköltöztünk az eseménynek addig helyt adó MOM Park moziból, hogy tágasabb helyen, kényelmesebb parkolási körülmények mellett konferenciázhassunk. Új helyszínnek a Cinema City Aréna-t (az Aréna mozit) választottuk. Új megoldásokat is bevezettünk: a saját fejlesztésű Event Monitor – eseménykövető és beléptető rendszer –  a rendezvényen mozgó résztvevők RFID-követését, a networkinget segítő 2D Datamátrixot, az elektronikus regisztrációt és programfüzetet is elérhetővé tette az ITBN számára.

A 2010-es ITBN újdonsága volt, hogy kétnaposra bővült a rendezvény, és látogatóinak száma elérte a közel 2000-t. A rendezvény vendégül látta Peter Hustinx Európai Adatvédelmi Biztost és Rubik Ernőt is. Első ízben kerültek átadásra az ITBN Biztonsági Díjak, amellyel a piaci szereplők és a szakterület kiemelkedő teljesítményeit értékeltük.

2011-ben az ITBN rendezvényeire érkező vendégek száma meghaladta a 2000-et, a rá következő évben pedig 2245-nél állt meg a számláló. A 2012-es évben az ITBN jóvoltából a boltok polcaira kerülhetett Kevin Mitnick, a híres hacker életrajzi könyvének magyar fordítása. iOS és Android platformokon futó, kifejezetten a rendezvényre készült mobil alkalmazást mutattunk be. Business Matchmaking szolgáltatásunk segítségével közelebb hoztuk a szolgáltatói és a megrendelői kört a rendezvényen. 2013-ban Nógrádi György biztonságpolitikus professzor segítségével betekintettünk a magánszféra és a biztonság küzdelmébe, és az ITBN résztvevőinek több mint 80 program megtekintésére biztosítottunk lehetőséget a konferencián.

Az elkövetkező évben a konferencia új helyszínre költözött, és megközelítettük a 2500 látogatói számot, amellyel a rendezvény Közép-Kelet Európa legnagyobb szakrendezvényévé nőtte ki magát.

10 éves fennállása után a rendezvény újjászületett. A hatalmas Groupama Arénában került megrendezésre az első ITBN CONF-EXPO, amely óriási tereivel, szakmai programjaival várta a látogatókat 2015-ben. Donald Good, FBI kibervédelmi részlegvezetőjének előadása és Prinya Hom-anek, Thai kibervédelmi guru bemutatója megkérdőjelezhetetlenül a ITBN eseményszériájának csúcspontjai voltak.

Ugyanakkor a 2016-os év sem kínált kevesebbet. Követve az ismeretlennel előző évben már megvívott csaták hadiösvényét, az ITBN CONF-EXPO 2016-ban zászlajára tűzte a kiber éberség gondolatát és a lobogó alá gyűjtötte a védelem őreit. Tervünk, hogy a kibertér éberségének feladata megkapja azt a figyelmet, amelyre valóban szüksége van, bevált. Az Interpol kibervédelmi részlege betekintést engedett a kiberbűnözők világába, és az elmúlt év siker előadójaként visszatérő Prinya Hom-anek izgalmas részleteket mesélt arról, hogy mi zajlik a kínai hackerek függönye mögött.

2017-ben a mesterséges intelligencia és a kiberbiztonság hideg mélységeibe merültünk alá. Mit tesznek majd a következő évek az automizált biztonság asztalára? Szakmánk számára vajon áldás vagy átok a gépek mindentlátó szeme és precíz gondolkodása? Alaposan megnéztük az egyenlet emberfaj és gépfaj oldalát az esemény két napja alatt. A világ legjobb kiberbiztonsági szakértői mellett az ITBN CONF-EXPO 2017 etológusok és pszichológusok segítségét kérte, hogy tudományközi kitekintésükkel segítsenek eligazodni a probléma megértésében. Csányi Vilmos, a világhírű humán etológus hat év után tért vissza az eseményre. 2011-es előadására az eddigi ITBN-ek egyik legérdekesebb programjaként emlékszünk. Csányi Vilmos frissen megjelent könyvének felvetéseiről beszélt: a mesterséges intelligencia és az ember kapcsolatáról.

ITBN

 És mi várható 2018-ban? Miközben a profilozási verseny megkérdőjelezhetetlen győztesei a vállalatok, azt gondolom, hogy a kibervédelemnek még van felzárkóznivalója. Mindannak, amit a felhasználói adatok elemzésével az olyan cégek, mint az Amazon és a Facebook elértek, meg kell történnie azon információkkal is, melyeket a kibervédelmi megoldások percenként produkálnak. Manapság, amikor egy-egy nagyobb biztonsági központot átlagosan napi 11 millió kibertámadás érhet, nem kérdés, hogy ezen a területen is elengedhetetlen az adatelemző technológiák használata. A terület tudósainak és a téma szakértőinek segítségével foglalkozunk majd az adatelemzéssel és hogy mi jót vagy rosszat hozhat számunkra. A haladó technológiák mellett fókuszálunk majd az adatelemzési technikákra és, hogy miképpen lehetnek ezek a kiberbiztonsági szakemberek segítségére. Valamint, hogy miképpen változtatják meg a SOC központok az incidensek kezelésének színterét.